Spotkania w Oddziałach ZR

Wczesnym popołudniem we wtorek w Ropczycach zainaugurowaliśmy serię spotkań z członkami Solidarności w Oddziałach ZR rzeszowskiego. Ich celem jest zebranie inf. na temat potrzeb naszych organizacji zakładowych i wypracowanie dla nich form wsparcia, a wszystko po to, aby pracownicy byli godnie traktowani i czuli się bezpiecznie w swoich zakładach pracy.

Dział rozwoju związku – Asia i Sylwia razem z Bogumiłą Stec- Świderską, inicjatorką tego typu spotkań, odpowiedzialną w tej kadencji za Oddziały ZR, odpowiadały na pytania uczestników o możliwości rozwoju organizacji, sposobów działania, kompetencji Zarządu, czy negocjacje z pracodawcą. Frekwencja dopisała. Przybyli wszyscy zaproszeni przewodniczący organizacji zakładowych, aby w bezpośrednich rozmowach ustalić to, co najważniejsze dla każdej z nich. Jak powiedział Andrzej Czochara – szef ropczycko- sędziszowskiego Oddziału ZR – jesteśmy po to, aby pomagać młodym w rozwoju związku, bo tylko liczna organizacja może liczyć na skuteczność.

W naszym regionie po ostatnich wyborach dużo młodych osób podjęło się aktywności związkowej, co bardzo cieszy i napawa optymizmem oraz wskazuje kierunki działania.
Związkowcy dzielili się doświadczeniem w rozwiązywaniu problemów, rozmów z pracodawcą, skutecznością prowadzonych negocjacji, czy też wskazywali na konkretne formy wsparcia, co było inspiracją dla nowicjuszy. Jak powiedzieli Związkowcy spotkanie okazało się bardzo potrzebne. Ustalono formy współpracy oraz przypomniano rolę funkcjonowania Oddziału –  jako centrum wsparcia, nie tylko dla nowo powstających organizacji. Teraz czas na ustalenie  terminów  w kolejnych Oddziałach ZR, a do Ropczyc na część II zapraszamy już 12 września.