Rozliczenie z Urzędem Skarbowym

Ważna informacja dla organizacji NSZZ „Solidarność”!

Przypominamy o obowiązku złożenia CIT-8 oraz sprawozdania finansowego zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.

Zmiany w ustawie o podatku dochodowym od osób prawnych pozwalają organizacjom związkowym, które nie są płatnikami PIT i mają dochody zwolnione z opodatkowania na podstawie art. 17 ust. 1, złożyć deklarację CIT-8 za poprzedni rok w formie papierowej. Istnieje także możliwość złożenia deklaracji elektronicznie za pomocą kwalifikowanego podpisu elektronicznego – własnego lub udzielonego pełnomocnictwa.

Nie zapomnijcie również o sprawozdaniu finansowym – organizacje związkowe, które nie są zarejestrowane w KRS i są zobowiązane do przygotowania sprawozdania, muszą przesłać je wyłącznie w formie elektronicznej do Szefa Krajowej Administracji Skarbowej (KAS) w ciągu 10 dni od zatwierdzenia. Użyjcie do tego bezpłatnej aplikacji dostępnej tutaj: https://e-sprawozdania.mf.gov.pl

Terminy składania deklaracji i sprawozdań finansowych na razie pozostają bez zmian.

Jeśli macie jakiekolwiek pytania czy wątpliwości, prosimy o kontakt z Barbarą Staszczak pod numerem 453 677 856 lub mailowo na bwz.rzesz@solidarnosc.org.pl.

Dbajcie o swoje obowiązki organizacyjne i bądźcie na bieżąco z przepisami!