Patronat i Wartości

Duchowa spuścizna księdza Jerzego Popiełuszki w sercu Solidarności Rzeszowskiej

Region Rzeszowski Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność” z dumą podkreśla głębokie wartości i dziedzictwo naszego patrona, błogosławionego księdza Jerzego Popiełuszki. Jako symbol niezłomności i walki o prawa człowieka, ks. Jerzy Popiełuszko inspirował wielu do działania na rzecz sprawiedliwości i solidarności, stając się duchowym przewodnikiem dla członków „Solidarności” i wszystkich walczących o wolność.

Każdego 19. dnia miesiąca, w rocznicę męczeńskiej śmierci błogosławionego, zapraszamy do kościoła pw. bł. Jerzego Popiełuszki na osiedlu Zawiszy w Rzeszowie, aby wspólnie uczestniczyć w nowennie i Mszy Świętej wieczornej. Te regularne spotkania są okazją do odnowienia naszego zaangażowania w wartości, za które ks. Jerzy oddał swoje życie: prawdę, wolność i godność człowieka.

W 2014 roku, dzięki staraniom diecezji rzeszowskiej i zaangażowaniu wspólnoty „Solidarność”, została erygowana parafia pod wezwaniem bł. Jerzego Popiełuszki, co jeszcze bardziej umocniło jego obecność i patronat nad naszym regionem.

Zachęcamy członków NSZZ „Solidarność”, jak i wszystkich ludzi dobrej woli, do dołączenia do nas w tych comiesięcznych spotkaniach duchowych. Niech będą one przypomnieniem o sile, jaką daje wiara i solidarność, oraz o potrzebie ciągłej walki o lepszy świat, zgodnie z naukami błogosławionego ks. Jerzego Popiełuszki.

Błogosławiony Jerzy Popiełuszko

Błogosławiony Ksiądz Jerzy Popiełuszko, Kapelan Solidarności i męczennik za wolność Polski, został beatyfikowany w 2010 roku i jest patronem Solidarności Rzeszowskiej.

Straż grobu bł. Jerzego

Straż przy grobie bł. Jerzego Popiełuszki to honor dla członków NSZZ „Solidarność”, odzwierciedlający szacunek dla kapelana męczennika; Region Rzeszowski apeluje o zgłaszanie się do tej służby.

Msza św. – 19. dzień miesiąca

Duszpasterstwo Ludzi Pracy Diecezji Rzeszowskiej zaprasza 19 dnia każdego miesiąca do kościoła bł. Jerzego Popiełuszki na osiedlu Zawiszy w Rzeszowie na nowennę przed wieczorną Mszą Św.

Peregrynacja obrazu Matki Bożej Robotników Solidarności

Peregrynacja obrazu Matki Bożej Robotników Solidarności, tradycja NSZZ „Solidarność” od 1983 r. inicjowana przez ks. Jerzego Popiełuszkę, związana jest z roczną pielgrzymką na Jasną Górę, gdzie każdy Region „Solidarności” przejmuje obowiązek organizacji następnej pielgrzymki. W 2020 r. Regiony Rzeszowski i Ziemia Przemyska wspólnie organizują to wydarzenie, z obrazem peregrynującym po parafiach diecezji przemyskiej, tarnowskiej, a następnie rzeszowskiej, nawiedzając 144 parafie do września 2020 roku.